EFT (Emotional Freedom Techniques - Duygusal Özgürlük Tekniği) nedir?

EFT, geleneksel Çin tıbbındaki akupunktur yöntemlerine dayanan bir enerji çalışmasıdır. Kişi, parmak uçlarıyla vücudundaki bazı akupunktur noktalarını tıklar. Buradaki temel prensip herhangi bir olumsuzluktan dolayı vücutta tıkanıklığa uğrayan enerji akımlarının tıklama yoluyla normal hallerine geri dönmeleridir. Böylelikle enerji akımı tıkanıklığına neden olan problem ortadan kalkar ve yerine olumlu düşünce veya davranış modelleri yerleşir.

EFT bir enerji psikolojisi tekniğidir. Diğer bir ifade ile duygusal özgürleşme tekniğidir. Enerji meridyenlerini uyarma açısından akupunktur ve akupres ile olumlamalar açısından da NLP’nin ortak bir sentezi diyebiliriz.

EFT nin uygulama alanı çok geniştir:

Fobilerden kurtulmak (örümcek korkusu, yükseklik korkusu, toplum önünde konuşma korkusu vb)

Bağımlılıklardan özgürleşmek (sigara, alkol bağımlılığı), fiziksel ağrılardan kurtulmak için(sırt, bel ağrıları vb)

Geçiş acılardan özgürleşmek (tacize maruz kalma, travmalar vb) için kullanılabilir.

Olumsuz Duygular (Değersizlik, stres, öfke, korku, endişe, acı, üzüntü, suçluluk, güvensizlik, korku, nefret, kıskançlık, fobi, panik atak, depresyon)

Olumsuz İnançlar (“Şanssızım, Talihsizim, Yalnızlığa mahkumum, Beceriksizim, Sevilmeye layık değilim, Para geldiği gibi gider, Babana bile güvenmeyeceksin, Bütün erkekler aldatır, Bütün aksilikler beni bulur)

Bedensel Sorunlar (Allerjiler, sırt ve bel ağrıları, fibromiyalji, kabızlık, cinsel sorunlar, şişmanlık, sedef hastalığı, karın ve mide ağrıları, iştahsızlık)

Hedef Belirleme (İşyerinde, ilişkilerde, kazanç düzeyinde, projelerde, toplumda yer belirlemede, hayat amacını bulmada)

Performans Artırma (Sınav, iş, spor, sanat alanlarında, kolay odaklanma, hafıza geliştirme, yaratıcılık, disiplin geliştirme, verim artırma)

Ruhsal Gelişim (Dinginlik, dengeli ilişkiler, sevecenlik, affetmek, sevgi ve hoşgörü geliştirme)

EFT, tedavi süreci içinde kişiye psikolojik acı vermiyor ve uzun seanslar gerektirmiyor. İlaç ve iğne tedavisi içermiyor. EFT’nin işe yaraması için, kişinin buna inanması da gerekmiyor. Hiç bir yan etkisi olmadığı için, her durumda kullanılabilir. Doğru uygulandığında başarı oranı çok yüksektir. (%85-97) Hızlı bir tedavi yöntemidir. Bu sebeple terapistler, doktorlar, akupunktur ve refleksoloji uzmanları ve yaşam koçları tarafından hasta ve danışanlara rahatça uygulanmaktadır. Ayrıca kişi, bir defa bu tekniği öğrendikten sonra kendi kendine de uygulayabilmektedir.

 

 

EFT Nasıl Uygulanır?

 

 EFT aslında bir kendi kendine yardım tekniğidir. Yani kişiler EFT yapmayı öğrendikten sonra tüm hayatları boyunca sorun yaşadıkları her konuda bu tekniği kendi kendilerine uygulayabilirler.

Son derece basit olan bu yöntemi kısaca şöyle özetleyebiliriz: EFT de kişilerin vücutlarında bulunan belli meridyen noktalarına kendi parmaklarıyla hafif şiddette vuruşlar yapmasıdır. Akupresür denilen bu yöntem aslında akupunktur noktalarına iğne batırmak yerine aynı noktalara parmaklarınızla vurmanızı gerektirir. Yani Akupunkturda iğne ile uyarılan noktalar hafif şiddette parmak vuruşlarıyla uyarılmaktadır. Bu uyarılma sonucunda bastırılıp sorun yaratan duyguların açığa çıkması beklenmektedir.

İlk adım olarak, sorunun şiddeti belirlenir. Örneğin öfke duygusu için çalışılıyorsa buna 1-10 arası bir puan verilerek derecelendirme yapılır. Böylece vuruşlardan sonra ne kadar iyileştiğini değerlendirebilirsiniz. Amaç, sorunun şiddetinin 0 düzeyine indirilmesidir, sonrasında yerine olumlu bir alternatif koyulabilir. Derecelendirmeden sonra;  kurulum cümlesi dediğimiz, sorunu tanımladığımız bir cümle belirleriz.

Kurulum cümlesinin 3 kez tekrar edilmesinden sonra noktalara vuruşlar başlar. Bu noktaların çoğu ellerde ve baş bölgesinde bulunmaktadır. Noktaların isimlerini kısaca; Tepe noktası, alın noktası, kaşların iç çıkış noktaları, göz altı noktası, burun altı noktası, dudak altı noktası, yaka (köprücük kemiği) noktası, koltuk altı noktası, parmaklar, karate noktası, gamut noktası olarak belirtebiliriz. Bu noktalara tercihen 5-7-10 kez vuruşlar yapılır.

Bu vuruşlar sırasında, vuruş yaptığınız sorunla ilgili belirlediğiniz bir hatırlatıcı cümle tekrar edilir. Hatırlatıcı cümle kurulum cümlesinden daha kısadır, ve tekrarlaması kolaydır. Bu cümlelerin tekrarındaki amaç sorun durumdan (duygu, düşünce, fiziksel semptom) uzaklaşmamaktır. Sorun şiddetine göre vuruşlar birkaç seri tekrar edilir ve şiddet  0-2 düzeyine gelince sonlandırılabilir.

Alıntı

 

 

Druckversion | Sitemap
© www.nilayacikel.com

E-Mail